جمهوری اسلامی در دوران گذار! (۱)
احمد بخارایی:
۱ـ سالهاست در همین کانال تلگرامی، گفتهام و نیز در گفتوشنودها تحلیل کردهایم که جمهوری اسلامی همزمان با چند بحران مواجه است و تجمیع آنها یک «ابربحران» را آفریده، اما گویی قرار حاکمیت بر «نشنیدن» بود. تازه برخی تحصیلکردههای کمسواد و گاه «حکومتی» در حوزههای جامعهشناسی، علوم سیاسی و اقتصاد، ما را به کجفهمی و خلاف واقعگویی متهم میکردند. اینک بخش کوچکی از همین بحرانها در گفتمان پزشکیان رئیسجمهور به «ناترازیها» تعبیر میشود و البته ایشان هنوز به کثرت و عمق بحرانها پی نبرده!
۲ـ یک هفته پس از حملهی حماس به اسرائیل در هفت اکتبر ۲۰۲۳ یعنی ۱۵ ماه قبل در یک مناظره گفتم که برندهی این سرآغاز تهاجمی حماس، اسرائیل خواهد بود و غزه نابود خواهد شد. اما برخی جاهلان گفتند که بنده، سیاست نمیدانم و تحلیلم ناصحیح است.
۳ـ بارها گفتم که هلال مقاومت و جنگهای نیابتی ایران، فرجام مثبتی نخواهد داشت و این، رویهی حکومتداری نیست اما نخواستند بشنوند.
۴ـ همان روزی که وعدهی اجرای عملیات «صادق ۳» داده شد گفتم که عملیاتی نخواهدشد و هیچ وقت هم نخواهد شد!
۵ـ اینک به نظر میرسد جمهوری اسلامی با یک دورانی شبیه به «دوران گذار» روبهروست. این دورهی گذار، خیلی دور نخواهد بود. همه نگران این دوره هستیم و عقلانیت ایجاب میکند که با کمترین هزینه، بیشترین فایده حاصل آید.
دوران گذار چه ویژگیهایی دارد؟ ارتباط عناصر نظام سیاسی کنونی با دوران گذار به چه نحو خواهد بود؟ چهگونه میتوان هزینهها را کاهش داد؟ و … نهایتاً «گذار از …» چهگونه به «گذار به …» میانجامد؟!
اینها موضوعهایی است که ذهنم را درگیر کرده و از شما عزیزان درخواست کمک ذهنی دارم.